2023. július 5. 19:13

Ilyen egy állatbarát iskola: gyermekek az örökbefogadás támogatása mellett

Nincs könnyű helyzetben egy husky, ha lánc végéről menekülve egy menhelyen várja az álomgazdit. A Laschober Mária Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 6. osztályos tanulóiként már a második szánhúzó kutyát fogadtuk virtuálisan örökbe a Vahur menhelyen. Ez az iskolai program nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy az intézmény a napokban elnyerte az „Állatbarát Általános Iskola” címet.

Most Neo nevű szibériai husky családhoz kerülését szeretnék elősegíteni azzal, hogy megkeresték az első támogatott kutyának, Evitának a gazdáját, Láday Andrást. Arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan sikerült beilleszkednie a mentett négylábúnak az új életébe.

A szibériai huskyval kapcsolatban sok minden terjedt el a köztudatban. Az azonban biztos, hogy körültekintést igényel a tartása. Mennyi ideig keresgélt, míg megtalálta a tökéletes házikedvencet? Miért pont Evitát választotta?

L.A.: 10 évig volt egy tacskóm, aki az utcáról került hozzám, és nemrég elpusztult. Utána sokáig jártam a menhelyre sétáltatni, így ismerkedtem meg Evitával, akivel hamar egymásra találtunk. Egy idő után azon kaptam magam, hogy már csak őt sétáltattam.

A huskyk sok törődést igényelnek. Felkészült a fajta temperamentumára mozgásigényére?

L.A.: Utána olvastam, és tudtam, hogy sok mozgásra van szüksége, de nem gondoltam, hogy ennyire aktív. Tényleg rengeteget kell vele foglalkozni, sokat kell sétálnunk. Nagyon jó lenne vele biciklizni is. Meg lehetne tanitani, de Evitát még nem sikerült. Viszont rendszeresen megyek el vele futni, görkorcsolyázni. Azt nagyon szereti.

Minden kutyának fontos, hogy minőségi időt szánjanak rá. Mivel töltik a minden napjaikat? Mennyi energiát igényel a tartása?

L.A.: Naponta 3-4 alkalommal – reggel, ebéd előtt, ebéd után és este - sétálunk vagy futunk kb. 1-1 órát, így nyugodtan pihen, amíg az ügyeimet intézem. Két helyen lakom, Ajkán és Székesfehérváron kertesházban. Mindenhol jól érzi magát. Fehérváron járunk kutyafuttatóba, ahol sok kutya barátot szerzett, gyakran kilátogatunk Velencei-tóra, szívesen gázol a patakokba, tavakba. Nem törődik az időjárási körülményekkel.

A huskykról az a hír járja, hogy nagyon szökősök, semmilyen kerítés sem tudja visszatartani. Evitára is igaz ez?

L.A.: Evita tőlem már 4-5-ször megszökött, de sosem az udvarról. Azt megszokta, biztonságban érzi magát, és eleget mozog. Ha lelépett az mindig séta közben történt, kibújt a hámból, vagy véletlenül elengedtem a pórázt. Úgy érzem, ezt a hajlamot kezdi kinőni, de erdős területen elővigyázatosságból 20 méteres pórázon tartom, hogy legyen mozgástere, de nem érhetnek meglepetések minket.

Már jónéhány hónapja él stabil körülmények között Evita. Megváltozott a viselkedése a gazdásodás után?

L.A.: Meg, teljesen. Ő egy olyan fajta kutya, aki az érzelmeit nem mutatja ki egyértelműen. Nem annyira bújós, mint az előző kutyám, de ez is kezd megváltozni. Egyre jobban látom rajta, hogy kötődik hozzám. Azt kell mondanom, már nem tudunk meglenni egymás nélkül. Szerencsés helyzetben vagyok, mert a munkám is lehetővé teszi, hogy nagyon sokat tudjak vele lenni. Szépen lassan mára egészen egymáshoz nőttünk.

Kiegyensúlyozottnak tűnik a kutya-gazdi kapcsolat. Mindig így volt, vagy voltak nehézségeik? Ki segített megoldani ezeket?

L.A.: Egész napra nem lehet otthon hagyni. Ha valami miatt nem tudok vele foglalkozni, akkor Ajkán legtöbbször a Remény Bentlakásos Rehabilitációs Otthon kutyapanziójába viszem el. Kotsy Mónika, rehabilitációs kutyakiképző, a napközi vezetője és ez a légkör is sokat segített a szocializációjában. A Vahur Menhely szakemberei, Antal Laura és munkatársai segítségére is mindig számíthattam, ha szükségem volt rá. Nagyon a szívükön viselik a kutyák sorsát. Támogatásuk mindkettőnknek megkönnyítette az összeszokást, beilleszkedést.

Szeretnénk, ha Neo is mihamarabb gazdira lelne. Milyen tanácsot adna a leendő husky örökbefogadónak?

L.A.: Olyan gazdira van szüksége, akinek van türelme, ideje és energiája, ahhoz az aktivitáshoz, amit egy husky igényel. Akinek nem teher a kutyával való foglalkozás. Sokszorosan meghálálja a törődést. A közös görkorcsolyázást csak ajánlani tudom. A husky egy szánhúzó, neki mindegy, hogy egy szánt húz, vagy engem. A vérében van ez a mozgásforma. Gondot kell fordítani a szőr ápolásra, évente kétszer váltja a szőrét

Ugyanakkor vigyázni kell rá, szinte állandó figyelmet igényel, főleg az elején, amíg ki nem derül, hogy mennyire szökős, amíg ki nem alakul a kötődés. Egy mentett kutyával kapcsolatban ezért meg kell dolgozni.

Írta: Berecz Alida, Madár Réka, Tölgyesi Natália, Vántsa Flóra

Neo is a felelőtlen kutyaválasztás következményeként láncon élte életét mielőtt a menhelyre került. Az indok ugyanaz: szökött. Nem voltak felkészülve a husky igényeire. A rabság mégsem hagyott nyomot rajta. Nyitott, kíváncsi maradt, és barátságos érdeklődéssel fordul az emberek felé. Jobbat érdemel, az Igazit.